Vücudun yüzey hücrelerinden veya deri katmanlarından örnek almak için uygulanan cilt biyopsisinin bir türü olan tıraş biyopsi ile derinin en üst tabakasından örnek almak için jilet benzeri bir araç kullanılmaktadır. Bu nedenle ismi tıraş biyopsi olarak geçmektedir. Söz konusu yöntemle vücuttan alınan deri örneği ile sağlığının hakkında detaylı bilgilere ulaşılacaktır.
Tıraş biyopsisi genel olarak teşhise yardımcı olacak veriler elde etmek amacıyla yapılmaktadır. aynı zamanda deride oluşan hastalık belirtilerini ortadan kaldırmak adına da uygulanmaktadır. Cilt biyopsisi gereken durumlardan bazıları şunlardır;
Derinin üst yüzeyinde oluşan kahverengi lekelerle beliren cilt hastalıkları
Ciltte kabarmaya neden olan deri hastalıkları
Sedef hastalığı ve iltihaba bağlı olarak ortaya çıkabilen hastalık koşulları
Yaşlılık benleri
Cilt kanseri
Şüpheli benler
Siğiller
Biyopsi öncesinde doktorunuza kullandığınız ilaçları söylemenizi öneririz. Aspirin benzeri kan sulandırıcı ilaçların uygulamadan bir süre önce kullanılmaması istenecektir.
Tıraş biyopside dokuyu kesmek için iki ucu keskin bir jilet veya neşter kullanılmaktadır. Tıraş biyopsi sırasında kanama oluşmaktadır. Kanamayı durdurmak için baskı veya bazı ilaçlar kullanılabilir. Normal şartlarda uygulama hazırlık evresiyle beraber 15 dakikada tamamlanmaktadır.
Tıraş biyopsi sonrasında yarayı korumak için bandaj kullanılmaktadır. Bu bandaj bir gün sonra çıkarılabilir. Söz konusu uygulama yara izine neden olabilmektedir. Uygulama sonrasındaki süreçte biyopsi yapılan bölgeyi darbelerden korumanız ve gerilmesini sağlayacak hareketlerden kaçınmanız gerekmektedir. yaranın iyileşmesi birkaç hafta sürebilmektedir. En fazla ise 2 ay içinde tam bir iyileşme görülmektedir. Biyopsi sonrasında işlemin uygulandığı bölgeye uygun bakım için ellerinizi mutlaka yıkayın ve temiz tutmaya özen gösterin.